Vaccinations­muligheder for voksne

En lang liste af sygdomme kan forebygges gennem vaccination, og det er en god ide for alle voksne at tage stilling til deres individuelle vaccinationsbehov. Visse vaccinationer bør især overvejes, hvis man har svækket immunforsvar grundet alder eller eksisterende sygdom.

 

Vaccinationsanbefalinger til voksne

Der findes ikke et voksenvaccinationsprogram i Danmark svarende til børnevaccinationsprogrammet. Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut (SSI) anbefaler og tilbyder dog visse vaccinationer til voksne, der anses for at være i øget risiko for at blive smittet med særlige infektionssygdomme. Alder, erhvervseksposition (f.eks. sundhedspersonale og kloakarbejdere) og medicinske tilstande kan være eksempler på faktorer, der kan lede til øget risiko. Læs mere om risikofaktorer og vaccinationsanbefalinger fra SSI her.

I tillæg til de vaccinationer, som tilbydes af det offentlige, kan man vælge at blive vaccineret mod en lang række sygdomme. Herunder kan du se en liste over alle de sygdomme, som kan forebygges med vaccination. Tal med din læge eller en vaccinationsklinik om dit personlige vaccinationsbehov.

 

Andre vigtige informationer

OBS. Nedenstående liste inkluderer kun de vaccinationer, som er relevante i Danmark. Yderligere vaccinationer og anden forebyggende behandling kan være nødvendig, hvis man skal ud at rejse. Læs mere om anbefalinger for rejse her.

Se svar på ofte stillede spørgsmål om vaccination her.

Liste over sygdomme, der kan forebygges med vaccination

Helvedesild (herpes zoster) er en virusinfektion, der viser sig som et smertefuldt rødt udslæt, efterfulgt af væskefyldte blærer. Sygdommen kan ramme alle, der tidligere har haft skoldkopper, idet den skyldes en reaktivering af samme virus. Op til 1 ud af 4 voksne vil opleve at få et udbrud af helvedesild. Vaccination er muligt for voksne over 50 år samt voksne over 18 år i øget risiko.
Febril og potentielt alvorlig smitsom luftvejssygdom, der overføres via sekreter fra luftvejene. De danske sundhedsmyndigheder anbefaler vaccination mod sæson influenza for visse risikogrupper.
Hepatitis A også kaldet smitsom leverbetændelse, er en akut smitsom leversygdom, der skyldes en virus. Vaccination mod hepatitis A er ikke en del af det nationale vaccinationsprogram.
Hepatitis B er en leverbetændelse som følge af virusinfektion – potentielt alvorlig og kronisk. Hepatitis B er udbredt i store dele af verden.
Difteri er en bakterieinfektion. Giftstof produceret af bakterien kan beskadige nerverne og hjertemusklen. Kombinationsvaccinationer, som også virker mod difteri, er en del af det nationale børnevaccinationsprogram.
TBE er en virussygdom, der overføres af flåter og kan forårsage en alvorlig hjernebetændelse.
Fåresyge er en virussygdom, hvor symptomerne omfatter feber, hovedpine, manglende appetit og smertefuld hævelse af spytkirtlerne under ørerne, enten i den ene side eller i begge sider, med deraf følgende hævelse i kæberegionen.
Et antal sygdomme, såsom meningitis, strubelågsbetændelse og lungebetændelse er forårsaget af haemophilus-bakterien.
Infektion med HPV (human papillomavirus) er den vigtigste årsag til udvikling af livmoderhalskræft. Vaccination er en del af det danske børnevaccinationsprogram.
En yderst smitsom bakteriesygdom med symptomer som luftvejsinfektion og alvorlige hosteanfald. Vaccinationen er en del af det nationale vaccinationsprogram for børn.
Meningokoksygdomme kan forekomme hos personer i alle aldre, men udbrud ses især blandt børn og unge.
En smitsom virusinfektion, som starter med symptomer på luftvejsinfektion og medfører udslæt overalt på kroppen. Sygdommen kan have et alvorligt forløb. MFR-vaccination (mod mæslinger, fåresyge og røde hunde) er en del af det danske børnevaccinationsprogram.
Pneumokokker er bakterier, der blandt andet kan forårsage alvorlige sygdomme som meningitis og blodforgiftning. Vaccination mod en række pneumokok-typer er en del af det danske børnevaccinationsprogram. Endvidere tilbydes vaccination til personer med særlig risiko for invasiv pneumokoksygdom og til personer fra 65 år, som ikke tilhører en risikogruppe.
En virussygdom, som påvirker centralnervesystemet og i sidste ende forårsager hjernebetændelse og død. Rabies overføres via et smittet dyrs spyt. Vaccination mod rabies er ikke en del af det nationale børnevaccinationsprogram.
En sygdom, der skyldes et virus. I Danmark smittes langt de fleste som børn. Virus kan sidenhen være årsag til helvedesild hos personer, der har haft skoldkopper. Vaccination er ikke en del af det danske børnevaccinationsprogram.
En sygdom, der forårsages af en infektion med en bakterie, der normalt findes i jord. Kombinationsvaccination, som også gælder mod stivkrampe, er en del af det nationale børnevaccinationsprogram.
Covid-19 skyldes en infektion i luftvejene med en type coronavirus kaldet SARS-CoV-2. De fleste, der smittes, vil få ingen eller milde forkølelses- eller influenzalignende symptomer, men nogle kan blive alvorligt syge, og sygdommen kan være dødelig. Covid-19 kan også have en række eftervirkninger, såsom vejrtrækningsproblemer, i kortere eller længere tid. Vaccinationsanbefalinger bliver løbende opdateret.
Kopper er en meget smitsom og dødelig infektionssygdom, som i 1980 blev erklæret udryddet af WHO. Der har dog været flere tilfælde af smitte med abekopper i Danmark og Europa siden maj 2022. Abekopper hører til samme virusfamilie som kopper, men har et mildere sygdomsforløb.