Det er altid en god ide at tjekke de generelle forhold på dit rejsemål inden afrejse – også når du rejser indenfor Europa. Tal med din læge eller en vaccinationsklinik om vaccinationsanbefalinger for din specifikke rejse.
Herunder kan du se en tjekliste over ting, du skal være opmærksom på før, under og efter rejsen.

 

Før rejsen

1. Husk at få de påkrævede vaccinationer og eventuel forebyggende medicin

Sørg for at få de påkrævede vaccinationer, malariamedicin og eventuel anden rejsemedicin hos lægen senest en måned før afrejsen.

Hvis du skal rejse til et mere eksotisk rejsemål eller har en sygdom eller lidelse, der kræver medicinering, bør du påbegynde forberedelserne 2-3 måneder før afrejsen.

Klik her for at se landespecifikke vaccinationsanbefalinger 

Få tilskud til vaccinationer

Sygeforsikringen ”danmark” giver tilskud til vaccinationer for medlemsgruppe 1, 2 og 5. Vær dog opmærksom på, at ”danmark” løbende fastsætter og regulerer deres tilskud til forskellige behandlingsformer, herunder også vaccination.

Ved vaccination, skal du huske at oplyse din læge eller vaccinationsklinik, at du er medlem af ”danmark”, som dækker udgifterne straks fra indmeldelsesdato.

De aktuelle tilskud kan ses på ”danmarks” hjemmeside

 

2. Husk det blå EU sygesikringskort

Det blå EU-sygesikringskort er et kort, der viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i. Du skal bruge det blå EU-sygesikringskort, når du rejser til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

Få mere information på www.borger.dk

Når du rejser til andre lande end ovennævnte, dækker hverken det gule eller blå kort. Hvis du ønsker at være dækket af en sygeforsikring under rejse til disse lande, bør du tegne en privat rejseforsikring hos dit forsikringsselskab.

 

3. Medbring rejsemedicin

Feber, insektbid, gastroenteritis (mave-tarm-infektion, rejsediarré) og vabler forekommer hyppigt på rejser. Tal med din læge om du bør medbringe rejsemedicin mod de mest almindelige sygdomme og lidelser samt medicin mod eventuelle allerede konstaterede sygdomme du har. Vær opmærksom på, at en del af den medicin, der sælges i nogle lande, kan være forfalsket medicin uden virkning og potentielt med ikke forudsete bivirkninger.

Hvis du har behov for receptpligtige lægemidler, skal du medbringe de relevante lægerecepter i trykt form i håndbagagen, så du har nem adgang til dem, f.eks. i tolden eller i forbindelse med sikkerhedskontrol.

 

4. Husk beskyttelse

Kønssygdomme kan ikke forebygges med vaccination med undtagelse af hepatitis B. Brug derfor altid kondom som forebyggelse af seksuelt overførte sygdomme.

Hvis du har haft ubeskyttet sex fx på en udlandsrejse, bør du blive testet, så snart du kommer hjem. Ubehandlede kønssygdomme kan føre til alvorlige komplikationer, og du kan ubevidst smitte andre.

 

5. Sæt dig ind i den aktuelle risikosituation på dit rejsemål

Udenrigsministeriets rejsevejledninger indeholder råd og oplysninger til danske rejsende. Udenrigsministeriet laver ikke rejsevejledninger for alle lande, men for en række lande med særlig risiko på grund af krig, fare for terrorisme, borgerlige uroligheder, naturkatastrofer, kriminalitet og lignende. Rejsevejledningerne bygger på oplysninger, som er indhentet bl.a. fra de danske ambassader.

Få mere information på Udenrigsministeriets hjemmeside 

 

Under rejsen

1. Sørg for kun at drikke vand på flaske

Forurenet vand (herunder vand fra hanen) er ofte årsag til rejsediarré. Sørg for kun at drikke vand på flaske, hvis du ikke ved, om der er en risiko ved at drikke vand fra hanen. Forurenede isterninger og grøntsager, der er blevet skyllet med forurenet vand, kan føre til spredning af hepatitis A – en virus, som voksne og børn, der er fyldt 1 år, kan blive vaccineret mod.

 

2. Vær meget omhyggelig med hygiejnen ved håndvask og toiletbesøg

Smitsomme sygdomme overføres ofte via hænderne og eksempelvis dørhåndtag. Sørg derfor for at vaske hænder grundigt, især før du spiser og efter toiletbesøg.

 

3. Undgå kolde/rå/ferske fødevarer

Kontaminerede fødevarer kan forårsage rejsediarré, hepatitis A, tyfus og en række andre sygdomme. I lande med varmt klima er meget varme og godt gennemstegte/-kogte fødevarer det sikreste valg.

Du bør undgå følgende:

  • skiveskåret pålæg og mayonnaisebaserede salater
  • bær, frugt og grøntsager, du ikke selv har skyllet eller skrællet
  • madvarer (kød eller fisk), der er rå eller kolde eller ikke er gennemstegte/-kogte, og retter med æg
  • kolde retter med fisk eller skaldyr
  • kolde desserter
  • uemballeret mælk, fløde, is, smør og smøreost
  • drikkevarer (f.eks. juice) og cocktails, der serveres med isterninger.

 

4. Beskyt dig selv mod insektstik og -bid

Insektstik og -bid kan være irriterende, men insekter kan også være smittebærere og overføre alvorlige sygdomme såsom flåtoverført hjernebetændelse, malaria, gul feber, denguefeber og japansk hjernebetændelse. Sørg derfor for at være iført hensigtsmæssigt tøj og beskyt dig selv ved hjælp af insektmidler og myggenet. Husk også at få de relevante vaccinationer og den påkrævede malariamedicin inden afrejsen.

 

5. Vær opmærksom på risiko for blodoverførte sygdomme

I lande med dårlig hygiejne medfører overførsel af blod i en hvilken som helst form en risiko for at blive smittet med en alvorlig smitsom sygdom, f.eks. HIV eller hepatitis B. En sådan overførsel kan finde sted i forbindelse med lægebehandling, ubeskyttet sex, akupunktur, tatovering, piercing eller blodtransfusion, i forbindelse med en ulykke eller via forurenede kanyler eller sprøjter.

 

Efter rejsen

Når du vender hjem fra rejsen, skal du få undersøgt, om de vaccinationer, du har fået, forudsætter booster-vaccinationer med henblik på at sikre immunitet i længere tid, og i givet fald hvornår. Hvis du bliver syg, efter du har været i udlandet, skal du søge læge og huske at oplyse, at du har været ude at rejse samt rejsemål og omstændigheder ved rejsen.