Kighoste

Sygdommen og dens symptomer

Kighoste er en bakteriesygdom, der rammer luftvejene. Bakterierne spredes gennem slimhinderne i luftvejene og producerer giftstoffer, der angriber slimhinderne og kroppens forsvarsmekanismer.

Inkubationsperioden er op til 2 uger. Sygdommen indledes med symptomer som mild hoste, løbende næse, mild feber og halsbetændelse efterfulgt af mere alvorlig hoste med perioder af ukontrollerbare anfald. Typisk hos børn er anfaldene voldsomme og efterfølges ofte af opkastning og en hylende (kigende) vejrtrækning.

Hos børn kan kighoste forårsage manglende og utilstrækkelig vejrtrækning og sågar være livstruende særligt hos spædbørn. Hosteanfaldene er intense, og huden kan blive blå på grund af mangel på ilt.

Vaccination

Kighostevaccinationen er en del af det nationale vaccinationsprogram for børn ved 3, 5 og 12 måneders alder.

Der gives en booster vaccination ved 5 år som del af difteri-stivkrampe-kighoste-polio booster. Der efterlades ikke varig immunitet, ligesom naturlig infektion heller ikke medfører varig immunitet. Hvis du er gravid, bør du tjekke med din læge om vaccination mod kighoste er relevant.

Anden beskyttelse

Antibiotika-behandling skal startes tidligt for at have en vis effekt. Ved egentlige symptomer på kighoste vil antibiotika-behandling sjældent have en effekt på selve sygdomsforløbet, men kan mindske risikoen for smitte til andre personer. 

Smittekilder

Kighoste overføres via sekreter fra luftvejene fra person til person.

Book tid