Coronavirus Covid-19

Sygdommen og dens symptomer

Covid-19 skyldes en infektion i luftvejene med en type coronavirus kaldet SARS-CoV-2. Sygdommen kan give et varieret sygdomsbillede fra ingen eller milde forkølelses- eller influenzalignende symptomer til et alvorligt forløb med nedre luftvejsinfektion og påvirkning af flere organsystemer. Sygdommen kan være dødelig. Hos flere af de smittede kan der desuden vise sig en række eftervirkninger i kortere eller længere tid efter den akutte infektion er overstået, såsom vejrtrækningsproblemer, hukommelses- og koncentrationsbesvær, ekstrem træthed m.m.

Vaccination

Den første vaccination mod covid-19 blev godkendt af EU den 21. december 2020. Siden er der blevet udviklet flere vacciner. For at bekæmpe covid-19 pandemien, som brød ud i starten af 2020, blev vaccination anbefalet og tilbudt til langt størstedelen af den danske befolkning. Myndighederne følger løbende udviklingen af covid-19 situationen og opdaterer på den baggrund deres vaccinationsanbefalinger. Du kan se de nyeste anbefalinger på coronasmitte.dk.

Forekomst

Covid-19 skyldes en infektion i luftvejene med en type coronavirus kaldet SARS-CoV-2. De fleste, der smittes, vil få ingen eller milde forkølelses- eller influenzalignende symptomer, men nogle kan blive alvorligt syge, og sygdommen kan være dødelig. Covid-19 kan også have en række eftervirkninger, såsom vejrtrækningsproblemer, i kortere eller længere tid. Vaccinationsanbefalinger bliver løbende opdateret.

Smittekilder

  • Dråber fra hoste, nys og lignende
  • Overflader såsom dørhåndtag, der har været udsat for virus (såkaldt indirekte kontaktsmitte).

Book tid