TBE - Tick Borne Encephalitis (flåtoverført hjernebetændelse)

Sygdommen og dens symptomer

TBE - Tick Borne Encephalitis (flåtoverført hjernebetændelse) er en sygdom, der skyldes en virus. Som navnet antyder, overføres sygdommen via flåtbid (inden for minutter via flåters spyt) i endemiske områder. Derudover kan nævnes en mulig smittekilde gennem upasteuriseret mælk.

De fleste smittede personer forbliver symptomfrie. Hvis man udvikler symptomer, forekommer de normalt i to faser: Lidt over en uge efter et flåtbid får man mild feber og hovedpine, og man føler sig meget træt. Denne tilstand varer som regel et par dage. Op mod to tredjedele af patienterne kommer sig efter denne fase.

Efter 2-10 dage uden symptomer gennemlever cirka én ud af tre TBE-patienter sygdommens anden fase, som omfatter høj feber og eventuelt visse centralnervesystemrelaterede symptomer. Det anslås, at hver tiende af disse patienter udvikler langvarige eller sågar permanente neurologiske symptomer.

TBE kan være livstruende, men dødeligheden er ret lav. Sygdommen er mest alvorlig for ældre mennesker. Forekomsten blandt børn er lavere, og alvorlige kliniske forløb er sjældnere.

Vaccination

TBE kan forebygges med vaccination. Denne vaccination beskytter ikke mod borreliose eller andre flåtoverførte sygdomme og forhindrer ikke, at flåten bider. Der findes ingen vaccine mod borreliose.

Personer, der rejser til eller opholder sig i risikoområder, bør overveje vaccination afhængig af den mulige smitteudsættelse. Tal med din læge om du bør vaccineres.

Voksne og børn over 1 år kan blive vaccineret mod TBE. Efter endt vaccinationsprogram er der efter en periode behov for revaccinationer/boosters for at vedligeholde immuniteten.

Anden beskyttelse

I områder med høj risiko for flåtbid skal man sørge for at være iført hensigtsmæssigt tøj og fodtøj, der dækker huden og fødderne, især i højt græs, kratbevoksning og skovstykker.

Efterfølgende fjernelse af flåter kan, hvis det gøres inden for en kortere tid efter flåten har bidt, mindske risiko for borreliose. Men det forhindrer ikke TBE infektion, da virus overføres fra flåten inden for få minutter efter biddet. 

Forekomst

I Danmark findes sygdommen primært på Bornholm, men der er også blevet observeret enkelte tilfælde i andre dele af Danmark. TBE findes i Norden, særligt områder i Sverige og Finland, i flere lande i Centraleuropa, samt Baltikum og Rusland. 

Smittekilder

  • Flåter, der findes i naturen.

Book tid