Ofte stillede spørgsmål
Hvordan finder jeg ud af, hvilke vaccinationer jeg har fået, og om de stadig virker?
Du kan finde dine vaccinationer på Det Fælles Medicinkort (www.fmk-online.dk) eller på Sundhed.dk. Du skal dog være bevidst om, at vaccinationer gennemført før den 15. november 2015 ikke pr. automatik er overført, hvorfor der kan være mangler i din oversigt.
Du bør konsultere din læge for at høre om, vaccinationerne fortsat dækker dine behov.
Hvordan virker en vaccine?
Vacciner kan hjælpe med at beskytte mod visse sygdomme ved at efterligne en infektion. Denne form for imiteret infektion hjælper med at lære immunsystemet, hvordan man bekæmper en fremtidig infektion.
Vacciner indeholder en lille mængde af den bakterie eller virus, der forårsager sygdommen. Bakterien eller virussen er blevet svækket eller dræbt, så den vaccinerede ikke bliver syg. Kroppen genkender stadig den sygdomsfremkaldende mikroorganisme (patogen) og aktiverer dens forsvarsmekanismer. B-celler og T-celler (forskellige typer hvide blodlegemer) er vigtige i udviklingen af immunitet. Vaccinationen fører ikke kun til aktivering af disse celler, men også til dannelse af antistoffer mod smittestoffet. Du bliver immun og behøver ikke at få symptomer eller følgesygdomme af den sygdom, du er vaccineret mod.
Det tager typisk et par uger for kroppen at producere B-celler og T-celler efter vaccination. Derfor er det muligt, at en person, der er smittet med en sygdom lige før eller lige efter vaccination, kan udvikle symptomer og få den sygdom, fordi vaccinen ikke har haft tid nok til at yde beskyttelse.
Et kendetegn ved immunsystemet er, at det har en "hukommelse". De antistoffer, der dannes under vaccinationen, forbliver i blodet, og hvis den sygdomsfremkaldende mikroorganisme (patogen) vender tilbage, aktiveres de. Takket være såkaldte hukommelsesceller bevares immuniteten i flere år, eller endda resten af livet.
Vaccinationer er også vigtige for samfundet overordnet set: jo højere andel, der er vaccineret, jo sværere bliver det for et smittestof (et patogen) at blive overført fra en person til en anden. Da risikoen for infektion falder, forbliver selv dem, der ikke er blevet vaccineret, sundere. Dette fænomen kaldes "flokimmunitet" og mindsker risikoen for sygdomsepidemier. Flokimmunitet kræver, at mindst 80-95 % af befolkningen er vaccineret, afhængig af den pågældende sygdom.
Bliver man altid vaccineret i form af en indsprøjtning?
De fleste af de vacciner, der i dag er tilgængelige, gives i form af en indsprøjtning i en muskel eller under huden. Nogle vacciner gives dog oralt gennem munden (f.eks. rotavirusvaccine).
I hvilke tilfælde frarådes vaccination?
Hvis du har akut infektion med feber, bør vaccinationen generelt udskydes. Nogle allergier forårsager også problemer. Der kan være andre situationer hvor nogle vaccinationer frarådes eller ikke må gives, f.eks. ved graviditet. Spørg din læge til råds.
Hvilke reaktioner kan vaccination forårsage?
- Vaccination forårsager typisk ømhed og/eller rødme i og omkring injektionsstedet.
- Nogle vaccinationer kan give feber. Du bliver informeret om de mulige reaktioner i forbindelse med selve vaccinationen.
- Hold øje med reaktionerne i henhold til de modtagne oplysninger. Hvis der opstår unormale symptomer, skal du spørge din læge eller sygeplejerske til råds.
- Spørg din læge om mulige bivirkninger ved vaccinationen.
Rapportering af bivirkning
Al medicin inkl. vacciner som virker, har også bivirkninger. Nogle bivirkninger er harmløse – andre er alvorlige.
Oplever du på egen krop en bivirkning af din medicin eller får du som pårørende kendskab til en bivirkning, kan du rapportere bivirkningen.
Du har tre muligheder:
- Du kan bede din læge om at rapportere bivirkningen til myndighederne
- Du kan selv rapportere bivirkningen online til Sundhedsstyrelsen på adressen: www.meldenbivirkning.dk
- Du kan også kontakte producenten af vaccinen.
GSK overvåger rutinemæssigt sikkerheden ved alle vores lægemidler. Dette inkluderer gennemgang af sikkerhedsdata fra kliniske forsøg og indhentning af rapporter om mulige bivirkninger ved de vacciner, lægemidler og forbrugerprodukter, som vi markedsfører.
Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du kontakter din læge hurtigst muligt.
Hvad er en bivirkning?
En bivirkning er den uønskede virkning, som medicin og vacciner kan have, selvom patienten tager den anbefalede dosis. Manglende virkning eller anden virkning af medicin end den forventede er også en bivirkning.
Hvad indeholder vacciner?
Vacciner indeholder forskellige komponenter som dels har til hensigt at udløse immunreaktion og evt. forbedre denne, og dels at forlænge vaccinens holdbarhed. Selve den sygdomsspecifikke vaccinekomponent kan opdeles i tre hovedkategorier:
- Vacciner, der indeholder inaktiverede (dræbte) mikroorganismer (f.eks. intramuskulær poliovaccine)
- Vacciner, der indeholder levende, svækkede mikroorganismer (f.eks. MFR-vaccine)
- Vacciner, der indeholder oprensede antigener (f.eks. stivkrampevaccine).
Kontakt lægen, hvis du er i tvivl om eller utryg ved en konkret vaccines indhold.