Rotavirus

Sygdommen og dens symptomer

Rotavirus forårsager sygdom med diarré og opkastning, især hos børn i alderen fra 6 til 18 måneder. Blandt voksne er sygdommen mindre udbredt og desuden betydeligt mere godartet og kortvarig. Sygdommen er forbundet med risiko for dehydrering, især for spædbørns vedkommende, der kan være alvorlig (livstruende) og kræve indlæggelse med henblik på intravenøs væskebehandling.

Symptomerne på rotavirusinfektion omfatter vandig diarré, opkastning og i nogle tilfælde feber, som tilsammen hurtigt kan medføre væskemangel. Symptomerne varer normalt ved i cirka fem dage, men kan hos spædbørn vare ved betydeligt længere.

Inkubationsperioden er et par dage, og store mængder af virussen udskilles via afføringen i en uges tid.

Vaccination

Vaccination er ikke en del af det danske børnevaccinationsprogram.

Det er muligt at foretage vaccination mod rotavirus. Vaccination gives gennem munden.

Forekomst

Rotavirus er en meget hyppig årsag til sygdom med diarré og opkastning hos børn både i Danmark og resten af verden. Rotavirus er meget smitsomt og stort set alle børn har været smittet med sygdommen, når de er 2-3 år.

Sygdommen optræder sæsonbetonet – i Danmark typisk december til april.

I Danmark er rotavirusrelaterede dødsfald ekstremt sjældne, men det forholder sig anderledes i andre områder af verden. Før vacciner mod rotavirus blev tilgængelige i 2006, inficerede rotavirus ifølge WHO's beregninger (2021) næsten alle børn i alderen 3-5 år. I år 2000 var rotavirus den førende årsag til alvorlig, dehydrerende diarré hos børn under 5 år, hvilket resulterede i mere end 500.000 børnedødsfald og >2 millioner hospitalsindlæggelser på verdensplan. Det anslås, at der mellem 2013 og 2017 var et årligt dødstal for børn på 122.000-215.000 som følge at rotavirus, svarende til et fald på 59-77% sammenlignet med år 2000.

Smittekilder

Direkte eller indirekte indtagelse af afføring fra smittede personer.

Fysisk kontakt med andre mennesker

  • Infektion via berøring af eksempelvis legetøj og dørhåndtag
  • Indtagelse af forurenet mad eller drikke.

Tal med din læge om vaccination af dit barn.

Book tid