Polio

Sygdommen og dens symptomer

Polio (poliomyelitis) er en smitsom virussygdom. Over 90 % af alle tilfælde af polio er uden symptomer.

De tidlige symptomer ligner dem for almindelig influenza, feber, halsbetændelse og utilpashed. For de fleste slutter sygdommen med dette, men i 1-5 % af tilfældene angriber virus nervesystemet som meningitis med mere alvorlige symptomer og kan være livstruende ved lammelse af vejrtrækningsmuskulaturen. Mindre end 1 % af alle tilfælde af polioinfektioner medfører lammelse. Mange år efter sygdommens akutte fase kan patienter der har haft lammelser fortsat opleve betydelige senfølger efter lammelserne.

Vaccination

Vaccinationen mod polio er en del af det nationale vaccinationsprogram.

Der tilbydes vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet ved 3, 5 og 12 mdr. alder med en booster/revaccination, når barnet er 5 år.

Der er enkelte lande hvor poliovirus stadig forekommer. Der kan være krav om polio revaccination forbundet med rejser til disse lande. Tal med din læge eller vaccinationsklinik om de seneste anbefalinger vedr. polio i forbindelse med din rejse.

Forekomst

Der er forhåbning om at kunne udrydde polio helt, men poliovirus cirkulerer stadig i enkelte lande.

Smittekilder

Virus overføres hovedsageligt fra person til person eller via inficeret mad eller drikke. Polio er yderst smitsomt, men i de fleste tilfælde uden symptomer.

Tal med din læge om seneste forslag til vaccination vedr. din rejsedestination.

Book tid