Kolera

Sygdommen og dens symptomer

Kolera er en alvorlig bakteriesygdom, der forårsager intens diarré, der kan være livstruende pga. det store og hurtige tab af væske og salte (dehydrering). Den spredes ved overførsel fra vand og mad, der er inficeret af afføring og overføres kun sjældent fra person til person.

Vaccination

Det er den rejsendes ansvar at sørge for tilstrækkelig immuniseringsdækning, idet vaccinationen mod kolera ikke er en del af det nationale vaccinationsprogram. Vaccinationen kan overvejes til personer, der opholder sig i risikoområder under særlige forhold. Tal med din læge om du bør vaccineres.

Anden beskyttelse

Hvis du rejser til områder med forekomst af kolera, skal du overholde god hygiejne, f.eks. håndhygiejne, især før du spiser, og når du har været på toilet. Undgå at spise ikke tilstrækkeligt tilberedt mad, herunder skaldyr. Undgå at drikke muligt forurenet vand, som postevand, ved kun at drikke vand fra flaske og undgå isterninger.

Forekomst

Kolera spredes nemt. Det vurderes, at der hvert år er 1,3 til 4,0 mio. koleratilfælde samt 21.000 til 143.000 dødsfald på verdensplan på grund af kolera. Sygdommen forekommer især i Afrika, men også i Asien, især i Indien og Indonesien. Der har kun sjældent været udbrud i Syd- og Centralamerika.

Smittekilder

  • Inficeret vand
  • Inficeret mad, især hvis det er serveret koldt eller råt
  • Toiletfaciliteter

Book tid