Gul feber

Sygdommen og dens symptomer

Gul feber er en akut virussygdom, der overføres ved myggestik, og som kan føre til hæmoragisk feber. Tidlige symptomer er feber og kvalme. I den anden, mere alvorlige "gule" fase, kan sygdommen føre til blødning, nyre- eller leversvigt og dødsfald.

Vaccination

Børn over 9 måneder og voksne som rejser til lande, hvor der er risiko for gul feber, eller som rejser til et land, som kræver et internationalt vaccinationscertifikat med gul feber vaccination for at tillade indrejse, bør vaccineres.

Det er den rejsendes ansvar at sørge for rette vaccination, idet vaccinationen ikke er en del af det nationale vaccinationsprogram. I henhold til WHO træder dokumentationen for vaccination i kraft 10 dage efter vaccination, og hvis gyldigt, gælder det livslangt.

Det er vigtigt at vide, at transitophold i lande kan medføre krav om vaccination ved videre rejse til et andet land, herunder til lande uden for gul feber-transmissionszonen. Alle disse forhold kan ændres løbende og den rejsende anbefales derfor at rådføre sig med egen læge, vaccinationsklinik og evt. ambassaden.

Anden beskyttelse

I endemiske områder kan risikoen for infektion reduceres, for eksempel ved hjælp af insektmidler, tøj og myggenet behandlet med permetrin.

Forekomst

Gul feber forekommer i tropiske områder, især i landområder, i jungle og på savanne i Afrika og Central- og Sydamerika. Udbrud i byer forekommer.

Smittekilder

Sygdommen overføres af myg.

Tal med din læge eller vaccinationsklinik om vaccination mod gul feber.

Book tid