Skoldkopper

Sygdommen og dens symptomer

Skoldkopper er en meget udbredt børnesygdom, der skyldes Varicella Zoster virus. Risikoen for komplikationer er større hos voksne og personer med nedsat immunforsvar end hos raske børn. Under graviditeten kan sygdommen give komplikationer hos moderen og er alvorlig for det nyfødte barn, hvis moderen bliver smittet omkring fødselstidspunktet. Der er derudover en lille risiko for fosterskader. For personer med nedsat immunforsvar kan skoldkopper være en alvorlig og sågar livstruende sygdom.

Skoldkopper kan medføre komplikationer såsom lungebetændelse, hjernebetændelse og bakterieinfektion på huden.

Symptomerne på skoldkopper forekommer 10-20 dage efter smitte. Inden for dette tidsrum formerer virussen sig først i luftvejene, hvorefter den spredes til resten af kroppen og forårsager udslæt. Inden der opstår udslæt, får man muligvis mild feber og symptomer på almindelig forkølelse. Udslættet viser sig først som røde pletter, som siden hen bliver større og udvikler sig til blærer. Blærefasen efterfølges af en fase med tør hud og sårskorper, mens blærerne heles, hvis der ikke er udviklet bakteriebetændelse. Der kan også forekomme feber, især hvis der er mange blærer.

Virussen overføres let via luften og små dråber blærevæske. Efter overstået sygdom forbliver virus inaktiv i nervecellerne, hvor den kan blive reaktiveret og udvikle sig til helvedesild senere i livet. De blærer, der forekommer i forbindelse med helvedesild, indeholder også smitsomme virus og kan således smitte ikke-immune med skoldkopper. Op til 1 ud af 4 voksne danskere får helvedesild på et tidspunkt i deres liv, og det kan være en meget smertefuld sygdom. Du kan læse mere om helvedesild her.

Vaccination

Vaccination er ikke en del af det danske børnevaccinationsprogram.

Der kan vaccineres mod skoldkopper i Danmark. Typisk kan vaccination eksempelvis tilbydes personer med særlige risikofaktorer – herunder kvinder i den fødedygtige alder, der ikke har haft skoldkopper (men vaccinationen må ikke gives til gravide og graviditet bør undgås i en periode efter vaccination).

Tal med din læge om du bør vaccineres. 

Anden beskyttelse

Man kan forsøge at undgå at blive smittet ved at undgå kontakt med patienter med symptomer. Til visse risikogrupper kan lægen beslutte at give immunglobulin ved smitteudsættelse.

Forekomst

Det skønnes at 98 % af voksne danskere opvokset i Danmark har haft skoldkopper. 

Smittekilder

  • Overførsel er luftbåren fra person til person fra luftvejssekreter og små dråber blærevæske
  • Direkte kontakt med væske fra blærer på huden

Book tid