Influenza

Sygdommen og dens symptomer

Influenza er en akut virusinfektion, som nemt kan overføres fra person til person. I områder med tempereret klima er influenza en typisk vintersygdom, der årligt er tilbagevendende som såkaldt sæsoninfluenza. Influenzavirus florerer overalt i verden og kan ramme alle uanset alder.

Symptomerne omfatter feber, muskelsmerter, hoste og andre luftvejsrelaterede symptomer. Influenza kan forårsage alvorlig og sågar livstruende sygdom, især blandt personer i højrisikogrupper (f.eks. gravide, ældre mennesker (65 år eller ældre) og personer i alle aldre med en eller flere medicinske lidelser).

Infektionen overføres typisk fra patienter med symptomer, men voksne kan begynde at udskille virussen allerede kort før de første symptomer. Man kommer sig normalt på under to uger.

Blandt de mest almindelige komplikationer kan nævnes lungebetændelse og forværring af en kronisk sygdom, man havde i forvejen f.eks. astma, hjertesygdom osv. og kan medføre dødsfald. 

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler vaccination mod sæsoninfluenza for forskellige risikogrupper. Tal med din læge om du bør influenza vaccineres.

Andre eksempelvis rejsende, kan blive vaccineret for egen regning. Influenzavaccinerne varierer fra år til år og yder kun beskyttelse i én sæson. Influenzasæsonen strækker sig normalt hen over vinterhalvåret på den nordlige halvkugle.

Den årlige influenzavaccination beskytter kun mod sygdomme, der skyldes influenza A- eller influenza B-virus. Andre luftvejsinfektioner kan også give influenzalignende symptomer hos personer, der er blevet immuniseret med den årlige influenzavaccine.

Anden beskyttelse

For at begrænse overførslen af sygdommen anbefales det blandt andet, at man så vidt muligt undgår samvær med smittede personer og vasker eller afspritter hænder hyppigt.

Forekomst

Med få års mellemrum er sæsoninfluenzaen en egentlig epidemi, hvor en stor del af befolkningen bliver ramt. Risiko for at få influenza i forbindelse med en rejse afhænger af årstiden og rejsemålet. I områder med tempereret klima topper antallet af influenzaramte i vintermånederne. I områder med tropisk eller subtropisk klima florerer virussen ofte året rundt, men influenzaaktiviteten kan være på sit højeste i regntiden, eller når vejret er tørt og køligt. I nogle tilfælde kan der sågar være to årlige "toppe".

Indimellem kan et helt nyt influenzavirus forårsage en verdensomspændende epidemi, kaldet pandemi. Et eksempel var den alvorlige ”spanske syge” i 1917-18. Seneste eksempel var den forholdsvis milde pandemi i 2009. Sammenlignet med sæsoninfluenza forløber en pandemi typisk uden for den forventede influenzasæson.

Smittekilder

Sekreter fra luftvejene, der spredes ved inhalation eller direkte kontakt.

Book tid