vaccineportalen.dk

Meningokoksygdomme

Meningokoksygdomme forebyggelse ved rejse til følgende lande

Sygdommen og dens symptomer

Meningokokker er en bakterie, der forårsager meningitis, og/eller blodforgiftning, som hurtigt kan forløbe med dødelig udgang. Symptomerne omfatter feber, nakkestivhed, et ændret bevidsthedsniveau og hurtig forringelse af den generelle helbredstilstand. De mest relevante meningokokserogrupper forbundet med alvorlig sygdom er A, B, C, W og Y.

Vaccination

I Danmark findes der forskellige vacciner mod hhv. gruppe B, gruppe C og kombinerede vacciner mod gruppe ACWY. Tal med din læge om dit vaccinationsbehov og behov for booster/revaccination.

I USA og nogle andre lande kan vaccinationen være påkrævet for udenlandske udvekslingsstuderende.

Vaccination anbefales især for rejsende, der planlægger ophold i områder med høj forekomst i Afrika syd for Sahara fra Senegal i vest til Etiopien i øst (meningitisbæltet).

Saudi Arabien kræver, at alle pilgrimme har et bevis på, at de har fået den såkaldt firevalente vaccination mod meningokoksygdomme (A, C, W135 og Y).

Forekomst

Meningokoksygdomme kan forekomme hos personer i alle aldre, men er mest udbredt blandt små børn og blandt unge og yngre voksne. Der kan (især blandt yngre voksne) ses egentlige udbrud af sygdommen.

Smittekilde

Meningokoksygdomme overføres via sekreter fra luftveje fra person til person. Overførslen sker ved tæt kontakt, for eksempel hvis man bor sammen med eller kysser en smittet person.

Vaccination er ikke en del af det danske børnevaccinationsprogram. Tal med din læge eller vaccinationsklinik, om du bør vaccineres.