vaccineportalen.dk

Det er vigtigt at blive vaccineret

Med vaccinationer kan man beskytte sig mod alvorlige sygdomme, og takket være børnevaccinationsprogrammet forekommer en lang række sygdomme nu sjældent i Danmark. Når du rejser uden for Danmarks grænser, kan det være relevant at blive vaccineret mod sygdomme, der ikke er omfattet af det danske børnevaccinationsprogram. I denne vejledning får du oplysninger om sygdomme, der kan forebygges med vaccination.

Kontakt din læge eller vaccinationsklinik for at få gode råd om vaccination.

Sygdomsoversigt
Rejserelaterede sygdomme
Børnevaccinationsprogrammet
Voksenvaccination, ikke rejserelateret
Hepatitis A

Hepatitis A også kaldet smitsom leverbetændelse, er en akut smitsom leversygdom, der skyldes en virus. Vaccination mod hepatitis A er ikke en del af det nationale vaccinationsprogram.
Læs mere

Hepatitis B

Hepatitis B er en leverbetændelse som følge af virusinfektion – potentielt alvorlig og kronisk. Hepatitis B er udbredt i store dele af verden.
Læs mere

Difteri

Difteri er en bakterieinfektion. Giftstof produceret af bakterien kan beskadige nerverne og hjertemusklen. Kombinationsvaccinationer, som også virker mod difteri, er en del af det nationale børnevaccinationsprogram.
Læs mere

TBE - Tick Borne Encephalitis (flåtoverført hjernebetændelse)

TBE er en virussygdom, der overføres af flåter og kan forårsage en alvorlig hjernebetændelse.
Læs mere

Fåresyge

Fåresyge er en virussygdom, hvor symptomerne omfatter feber, hovedpine, manglende appetit og smertefuld hævelse af spytkirtlerne under ørerne, enten i den ene side eller i begge sider, med deraf følgende hævelse i kæberegionen.
Læs mere

Gul feber

Gul feber er en akut virussygdom, der overføres ved myggestik, og som kan føre til hæmoragisk feber og til dødsfald. Vaccinationen er ikke en del af det nationale vaccinationsprogram.
Læs mere

Sygdomme forårsaget af haemophilus-bakterien

Et antal sygdomme, såsom meningitis, strubelågsbetændelse og lungebetændelse er forårsaget af haemofilus-bakterien.
Læs mere

HPV infektioner (human papillomavirus infektioner)

Infektion med HPV (human papillomavirus) er den vigtigste årsag til udvikling af livmoderhalskræft. Vaccination er en del af det danske børnevaccinationsprogram.
Læs mere

Influenza

Febril og potentielt alvorlig smitsom luftvejssygdom, der overføres via sekreter fra luftvejene. De danske sundhedsmyndigheder anbefaler vaccination mod sæson influenza for visse risikogrupper.
Læs mere

Japansk hjernebetændelse

En alvorlig virusinfektion, der overføres via myggestik som kan være dødelig. Vaccinationen er ikke en del af det nationale vaccinationsprogram.
Læs mere

Kighoste

En yderst smitsom bakteriesygdom med symptomer som luftvejsinfektion og alvorlige hosteanfald. Vaccinationen er en del af det nationale vaccinationsprogram for børn.
Læs mere

Kolera

En bakteriesygdom, der kan forårsage alvorlig diarré. Spredes nemt gennem forurenet vand og mad. Vaccinationen er ikke en del af det nationale vaccinationsprogram.
Læs mere

Malaria

En alvorlig, endog livstruende febersygdom, som forårsages af malariaparasitter og spredes via myg. Der kan anvendes forebyggende behandling med malariamedicin.
Læs mere

Meningokoksygdomme

Meningokoksygdomme kan forekomme hos personer i alle aldre, men udbrud ses især blandt børn og unge.
Læs mere

Mæslinger

En smitsom virusinfektion, som starter med symptomer på luftvejsinfektion og medfører udslæt overalt på kroppen. Sygdommen kan have et alvorligt forløb. MFR-vaccination (mod mæslinger, fåresyge og røde hunde) er en del af det danske børnevaccinationsprogram.
Læs mere

Pneumokoksygdomme

Pneumokokker er bakterier, der blandt andet kan forårsage alvorlige sygdomme som meningitis og blodforgiftning. Vaccination mod en række pneumokok-typer er en del af det danske børnevaccinationsprogram. Endvidere tilbydes vaccination til personer med særlig risiko for invasiv pneumokoksygdom og til personer fra 65 år, som ikke tilhører en risikogruppe.
Læs mere

Polio

Polio er en yderst smitsom virussygdom, der kan forårsage meningitis og lammelser og være livstruende. Vaccinationen er en del af det danske børnevaccinationsprogram.
Læs mere

Rabies (hundegalskab)

En virussygdom, som påvirker centralnervesystemet og i sidste ende forårsager hjernebetændelse og død. Rabies overføres via et smittet dyrs spyt. Vaccination mod rabies er ikke en del af det nationale børnevaccinationsprogram.
Læs mere

Rotavirus

En virus, som forårsager diarré, der kan være alvorlig hos spædbørn og småbørn, især i alderen fra 6 til 18 måneder. Vaccination er ikke en del af det danske børnevaccinationsprogram.
Læs mere

Røde hunde

En smitsom virussygdom, der normalt er mild, men kan være alvorlig for gravide pga. høj risiko for fosterskader ved infektion i første del af graviditeten. MFR-vaccination (mæslinger, fåresyge og røde hunde) er en del af det nationale børnevaccinationsprogram.
Læs mere

Skoldkopper

En sygdom, der skyldes et virus. I Danmark smittes langt de fleste som børn. Virus kan sidenhen være årsag til helvedesild hos personer, der har haft skoldkopper. Vaccination er ikke en del af det danske børnevaccinationsprogram.
Læs mere

Stivkrampe

En sygdom, der forårsages af en infektion med en bakterie, der normalt findes i jord. Kombinationsvaccination, som også gælder mod stivkrampe, er en del af det nationale børnevaccinationsprogram.
Læs mere

Tuberkulose

En smitsom og potentielt dødelig bakteriesygdom, der er udbredt i hele verden.
Læs mere

Tyfus

En alvorlig bakterieinfektion, der kan spredes gennem inficeret mad eller drikke.
Læs mere