Vaccinations­muligheder for børn

Gennem vaccination kan børn beskyttes mod en lang række sygdomme. Nogle af disse vaccinationer indgår i det nationale børnevaccinationsprogram, og er derfor dækket af det offentlige, mens andre kan tilkøbes hos egen læge.

Du kan se nedenfor, hvilke sygdomme der er dækket af børnevaccinationsprogrammet, samt hvilke sygdomme man yderligere kan beskytte sine børn imod, hvis man ønsker det.

OBS. Nedenstående liste inkluderer kun de vaccinationer, som er relevante i Danmark. Yderligere vaccinationer og anden forebyggende behandling kan være nødvendig for børn, hvis de skal ud at rejse. Læs mere om anbefalinger for rejse her.

Se svar på ofte stillede spørgsmål om børnevaccination her.

Febril og potentielt alvorlig smitsom luftvejssygdom, der overføres via sekreter fra luftvejene. De danske sundhedsmyndigheder anbefaler vaccination mod sæson influenza for visse risikogrupper.
Difteri er en bakterieinfektion. Giftstof produceret af bakterien kan beskadige nerverne og hjertemusklen. Kombinationsvaccinationer, som også virker mod difteri, er en del af det nationale børnevaccinationsprogram.
TBE er en virussygdom, der overføres af flåter og kan forårsage en alvorlig hjernebetændelse.
Fåresyge er en virussygdom, hvor symptomerne omfatter feber, hovedpine, manglende appetit og smertefuld hævelse af spytkirtlerne under ørerne, enten i den ene side eller i begge sider, med deraf følgende hævelse i kæberegionen.
Et antal sygdomme, såsom meningitis, strubelågsbetændelse og lungebetændelse er forårsaget af haemophilus-bakterien.
Infektion med HPV (human papillomavirus) er den vigtigste årsag til udvikling af livmoderhalskræft. Vaccination er en del af det danske børnevaccinationsprogram.
En yderst smitsom bakteriesygdom med symptomer som luftvejsinfektion og alvorlige hosteanfald. Vaccinationen er en del af det nationale vaccinationsprogram for børn.
Meningokoksygdomme kan forekomme hos personer i alle aldre, men udbrud ses især blandt børn og unge.
En smitsom virusinfektion, som starter med symptomer på luftvejsinfektion og medfører udslæt overalt på kroppen. Sygdommen kan have et alvorligt forløb. MFR-vaccination (mod mæslinger, fåresyge og røde hunde) er en del af det danske børnevaccinationsprogram.
Pneumokokker er bakterier, der blandt andet kan forårsage alvorlige sygdomme som meningitis og blodforgiftning. Vaccination mod en række pneumokok-typer er en del af det danske børnevaccinationsprogram. Endvidere tilbydes vaccination til personer med særlig risiko for invasiv pneumokoksygdom og til personer fra 65 år, som ikke tilhører en risikogruppe.
Polio er en yderst smitsom virussygdom, der kan forårsage meningitis og lammelser og være livstruende. Vaccinationen er en del af det danske børnevaccinationsprogram.
En virus, som forårsager diarré, der kan være alvorlig hos spædbørn og småbørn, især i alderen fra 6 til 18 måneder. Vaccination er ikke en del af det danske børnevaccinationsprogram.
En smitsom virussygdom, der normalt er mild, men kan være alvorlig for gravide pga. høj risiko for fosterskader ved infektion i første del af graviditeten. MFR-vaccination (mæslinger, fåresyge og røde hunde) er en del af det nationale børnevaccinationsprogram.
En sygdom, der skyldes et virus. I Danmark smittes langt de fleste som børn. Virus kan sidenhen være årsag til helvedesild hos personer, der har haft skoldkopper. Vaccination er ikke en del af det danske børnevaccinationsprogram.
En sygdom, der forårsages af en infektion med en bakterie, der normalt findes i jord. Kombinationsvaccination, som også gælder mod stivkrampe, er en del af det nationale børnevaccinationsprogram.
Covid-19 skyldes en infektion i luftvejene med en type coronavirus kaldet SARS-CoV-2. De fleste, der smittes, vil få ingen eller milde forkølelses- eller influenzalignende symptomer, men nogle kan blive alvorligt syge, og sygdommen kan være dødelig. Covid-19 kan også have en række eftervirkninger, såsom vejrtrækningsproblemer, i kortere eller længere tid. Vaccinationsanbefalinger bliver løbende opdateret.